Szakmai beszámoló

a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) 2010. évi tevékenységéről

 

A MET elsődleges feladatának tekinti a világ magyar egészségügyi szakembereinek összefogását – ezen belül elsősorban a Kárpát-medence magyar egészségügyi dolgozóinak összefogását. Ennek érdekében évente szervez a Kárpát-medence különböző területein tudományos üléseket. Ezek témája a magyar nép betegségeinek kutatása, megelőzése. Fontos az egészségügyi tevékenység összehangolása a különböző egészségügyi szisztémában dolgozó szakemberek munkájában. Ennek érdekében a Kárpát-medence egészségügyi vezetőivel való találkozást minden évben megszervezzük.

Ebben az évben a román egészségügyi miniszter volt a szilágysomlyói Báthory Napok meghívottja, aki ismertette Románia egészségügyi reformját, szakorvos képzésének új programját. A MET 2010-es programja a következőképen alakult:

A Magyar Egészségügyi Társaság
2010-es programjai
(honlap: www.met-tarsasag.com)

 • Március 26-27. Székelyudvarhely – Családorvosi Konferencia
 • Április 22-24. Kézdivásárhely – Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) ülése (társrendezvény)
 • Május 15. Szatmárnémeti – Nagy Béla emlékülés
 • Június 4. Révkomárom – Ne nézzük tétlenül nemzetünk fogyását! Trianon emlékmű avatás
 • Augusztus 22-24 Budapest – Magyar Orvosok és Gyógyszerészek VII. Világtalálkozója
 • Augusztus 27-29. Kárpátalja – Novák Endre nap
 • Szeptember 24-26. Szilágysomlyó – Báthory Napok
 • Október 8-9 Vajdaság – Továbbképző Konferencia – Harc az elhízás ellen.
 •  

  A rendezvények közül kiemelendő a 2010 augusztus 22-24 között megrendezett Magyar Orvosok és Gyógyszerészek VII. Világtalálkozója, amelyen több, mint 250 hazai és határon túli résztvevő volt. Az USA-ból a HMAA is képviseltette magát. A rendezvény plenáris ülése a Parlament felső házában volt. Köszöntötték a rendezvényt többek között Dr. Réthelyi Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztere, Dr. Pálinkás József a MTA elnöke, Dr. Egyed Imre az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke, Dr. Peredi Tamás a HMAA elnöke, Dr. Balogh Zoltán a MESZK elnöke.

  Új kapcsolatot létesítettünk a Dr. Genersich Alapítvánnyal, akivel – bár sikertelenül – de több közös pályázatot készítettünk.

  A MET tagjainak száma Erdélyben és a Vajdaságban 35 fővel emelkedett. Igy tagjaink száma megközelíti az 500 főt. A tagság mellett az üléseinken résztvesznek a határon túli régiók szakemberei is. Igy a székelyudvarhelyi rendezvényen 305 fő, a szilágysomlyói Báthory Napon 280 fő.

  2010-es év fő szakmai témája volt a népességfogyás elemeinek értékelése, harc hírdetése a népességfogyás ellen.

  Dr. Süveges Ildikó
  a MET elnöke

  Záradék:
  E közhasznúsági jelentést a Magyar Egészségügyi Társaság közgyűlése 2011. március 11-12-i ülésén elfogadta.