MEGEMLÉKEZÉS

 

A Magyar Egészségügyi Társaság (MET) csatlakozik azok seregéhez, akik Monspart Saroltára emlékeznek.

Először a hálát és a köszönetet hangosítjuk fel, amit ma minden magyar ember elrebeg, még ha nem is tudatosan…

Végtelen hálával köszönjük a Teremtő Istennek, hogy ilyen példaképpel, ilyen káprázatos személyiséggel ajándékozta meg népünket!

Hány fiatal kezdett őmiatta a tájfutásba, vagy egyáltalán a rendszeres futásba, amit ma nem csak a skandináv népek, – hanem minden gondolkodó ember egy egész életen át űzhető, az egészséget leginkább szolgálni képes sportnak tart, – ezt nem tudhatjuk. Egyet azonban biztosan tudunk, hogy sokakat késztetett rendszeres sportolásra szavaival, tetteivel.

Az elért eredményei káprázatosak: 34-szeres tájfutó magyar bajnok (14 egyéni, 9 váltó, 11 csapat), 1972-ben tájfutó világbajnok, 1976-ban az 5 napos tájfutó versenyt (O-Ringet) nyeri meg a skandinávok előtt. Mindezen felül 6-szoros magyar sífutó bajnok és Európában az első nő, aki a 42 195 méteres Maraton – távot 3 órán belül futotta le. Közben két egyetemi diplomát is szerzett: az ELTE Természettudományi Karán matematika-fizika, a Testnevelési Főiskolán pedig sportvezető és szakedző szakon.

A Vértesben edz 1978 tavaszán, amikor egy fertőzött kullancs megcsípi, amiből vírusos agyvelőgyulladása lett. Ez a betegség nagyon súlyos, gyakran halállal végződik. Életben maradt, de 34 évesen a versenysportról le kellett mondania. És ekkor tárulkozik fel az újabb különös nagysága: Nehezére esik a mozgás, de fegyelmezetten, rendszeresen edz, és belekezd a nagy művébe, a magyar nép egészséges életvitelre való nevelésébe. Így került közelünkbe, persze úgy is mondhatjuk, kerültünk mi az ő közelébe.

Az 1993-ban életre hívott Magyar Egészségügyi Társaság és Dr. Andrásofszky Barna alapító, örökös tiszteletbeli elnök eszmeiségéből fakadóan az országhatárt átívelően nem csak összefogja az orvosokat, egészségügyi dolgozókat, hanem az egészségre nevelést, az elemi- és középiskolákban az „egészségtan” tantárgy oktatásának bevezetését tűzte ki célul, és ma is folytonosan ezen tevékenykedik.

Monspart Sarolta Elnökségünk tagjaként, korábban az Elnökség mellett működő „Sport – Ép testben ép lélek” munkabizottság vezetőjeként férjével, Feledy Péterrel rendszeres részt vett, káprázatos előadásokat tartott a rendezvényeinken – Kárpátaljától, Erdélyen, Székelyföldön, Vajdaságon, Szlovénián, Felvidéken át, számtalan itthoni helyszínen. A közönségre gyakorolt hatása mindig felejthetetlen volt. Mindenkor megmozgatta hallgatóságát, és kicsikarta belőlük a belső elhatározást: „most már tényleg elkezdünk rendszeresen mozogni”. – Így töltötte be hivatását teljességgel a Nemzet Sportolója!

Drága Sacika, tudtuk, hogy újabb súlyos betegség támadott meg, de most is példásan küzdtél. Köszönjük, nagyon köszönjük a Veled töltött éveket! Egy ilyen élet, mint a Tiéd, az Úrtól nagy jutalomban részesül, mert Ő valóban igazságos, ez a mi reményünk, ez a mi hitünk.

2021-04-26

A MET Elnöksége nevében
Dr. Kellermayer Miklós – tiszteletbeli elnök